Soppkök Malmö

Beskrivning av SoppkökMalmö!

2 kommentarer

FÖRFARANDET INFÖR SOPPKÖKMALMÖ.

Vårt syfte med SOPPKÖKMALMÖ är att belysa problematiken kring den utbredda hemlösheten som stadigt ökar i vårt avlånga land. Alla borde ha rätt till tak över huvudet och ett drägligt liv. Viktigaste av allt är att diskutera hemlösheten med alla du känner. Syftet med detta initiativ är att lyfta frågan på agendan och skapa en förändring.

Ett par tre dagar innan soppkökMalmö, träffas vi ute i Malmö stad för att göra en så kallad ”Vandring” FÖR ATT SPRIDA ORDET.  Vilket innebär att vi går runt i Malmö stad och i parker, vi sätter upp affischer på papperskorgar, plank och på väggar där de hemlösa kan tänkas gå, så de ser vart och när vi kommer att finnas.  Vi går inte ut ensamma utan har varit två och två. Viktigt att tänka på är att lyssna.

Vi går fram till människor som kan tänkas vara hemlösa. Under vår vandring i staden delar vi även ut affischer till dem, samtidigt som det ofta uppstår ett litet samtal med dem. Vi har aldrig råkat ut för någon som inte vill prata med oss eller som har varit otrevlig på något sätt. En del kanske bara tar en affisch och går vidare. Men oftast pratar vi en liten stund.

Vi har varit på stadsmissionens härbärge under dagtid och lämnat ut affischer samt talat med dem som sitter inne på kaffeet. Vad vi bör tänka på att vi kollar av, och går lugnt tillväga när vi är på stadsmissionen, många av dem går dit för att vila efter en lång natt. Fråga personalen bakom kaffee disken om det är okej att vi kommer in och samtalar.

Vi har även varit på en del andra härbärgen och lagt i affischer i deras brevlåda vi går inte in. Ibland kan det var någon utanför som vi kan prata med ibland inte. Det kan vara lite olika.

Vi har gjort så att under torsdagen går vi ut och sätter upp affischer på stan och även gjort besökt till olika kyrkor som stöder hemlösa, som till exempel Maria kyrkan, St Petri, Emmanuel kyrkan bland andra.

På fredagen besöker vi härbärget stadsmissionen och söker upp människor i staden och i parker samtidigt delar ut affischer och samtalar med dem och berättar vad soppkökmalmö är för något och att de är välkomna dit.

Under lördagen har det varit dags igen att sätta upp affischer, då det ofta är nertagna och delar ut till behövande som vi stöter på samt pratar med dem.

OLIKA HEMLÖS SITUATIONER!

Under vårt soppkök  Malmö har olika människor i olika situationer varit förbi och berättat om deras situation, här är en kort sammanfattning:

Det har rört sig om sjukdom som har inneburit längre vistelse på lasarett och under tiden blivit vräkt från sin lägenhet då inte hyra har kommit in i tid.

Vi har träffat personer som väntar på beslut vilket kan ta årtal. Vi träffade en kille som fått vänta sedan 2010 och som fortfarande väntar på beslut. Han kan ingenting göra under tiden, och syns inte heller någonstans förrän han har fått sitt beslut.

Vi har hört berättelser hur en separation har lett till hemlöshet. Även arbetslöshet och utförsäkring från a-kassa har lett till situation hemlöshet.

Brist på bostäder med lite lägre hyra.

Missbruk som lett till hemlöshet.

Svårigheter att anpassa sig efter alla krav som ställs från socialförvaltningen som lett till hemlöshet.

Språksvårigheter och missförstånd, och att man inte vet hur vårt Svenska system fungerar har lett ut till hemlöshet.

En del har kommit hit från övriga Europa i hopp om att få jobb och bostad. En kille vi mött och pratat med hade jobb men ingen bostad, och i och med han inte kunde sova och finna trygghet om nätterna blev han tvungen att sluta sitt arbete.

Psykiska besvär har vi hört berättas hur en del lider av, och inte passar in någonstans och hamnat i situation hemlöshet.

För unga människor kan stora skulder och även problem med skolan leda till hemlöshet.

Hemlöshet är inte något som dessa människor väljer utan de har hamnat i den på grund av olika skäl.

FRÅN EN VANDRING INFÖR SOPPKÖKMALMÖ.

“Jag är så trött på att sova i trappuppgångar, det är svårare nu för tiden.”

En man som vi har träffat berättar om sin tid i Kongo, tiden som FN soldat.

”Det var vid hemkomsten från Kongo som helvetet började. De som kom hem fick ingen hjälp med sina upplevelser.”

Mannen berättar för oss där vi sitter på en trappa efter ha delat ut kaffe och ett par smörgåsar, om sina hemska minnen som fortfarande kommer tillbaka, oftast på nätterna. Han berättar om hur de sköt människor och om deras ansikten som fortfarande sitter kvar i hans minne. Personen som vi pratar med berättar vidare hur han tog till alkoholen för att bli kvitt de syner som han bär med sig. Mannen säger att han tycker synd om de unga pojkar som blir FN soldater idag

“De vet inte vad de ger sig in i”.

Mannen som vi pratar med skyller inte på samhället för sin situation,

“Drickandet är mitt eget fel!”


Annonser

Författare: Jannkan

Läser på Högskolan Socialt Arbete ledning organisering.

2 thoughts on “Beskrivning av SoppkökMalmö!

  1. Reblogged this on Mitt Malmö – om staden i mitt hjärta and commented:
    Ett suveränt initiativ för Malmös usatta invånare är SoppkökMalmö. Det är så otroligt tillfredställande med människor som inte bara står och ser på, utan verkligen agerar för att hjälpa. Detta projekt syftar dels till att hjälpa hemslösa och utsatta med de vanliga basbehoven, såsom mat och dryck, men också skapa en ökad medvetenhet om hemlösheten i Malmö. Spead the word!

    • Vi tackar så mycket för ni reblogged vårt inlägg :-) Vi kämpar på för ett humanare och med-mänskligare samhälle! Ha det gott ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s