Soppkök Malmö

Tankeställare

1 kommentar

Soppkök Malmö startade under mars månad detta året och under tiden har man fått höra och diskuterat flera olika fördomar som finns om hemlösa. Vilket inte är alls konstigt då det inte funnits någon kontakt och möjlighet att få en förståelse för situation hemlöshet. Därför skapas föreställningar om varför och hur människor har hamnat i utanförskap. Därför har det hänt att man fått kommentaren: ”Finns det hemlösa i Sverige?”, ”Alla i Sverige har rätt till att få bidrag och hjälp därför är det inte möjligt att hemlösa finns.”, ”Att vara hemlös är ett val som man själv gjort.”, ”Alla hemlösa är missbrukare” etc. etc. Därför blir det viktigt att diskutera och poängtera att det är fördomar, för att ja det finns hemlösa i Sverige och antalet ökar. Nej tydligen har inte alla fått den hjälp de behöver. Nej alla är inte missbrukare och personer som är det har sin livshistoria. Nej hemlöshet är inte ett val men att det finns någon enstaka som vant sig vid det livet efter mer än 15år är en annan sak. Vi som ideellt arbetat med Soppkök Malmö bemöter hemlösa som människor och inser hur underbara dessa människor egentligen är samtidigt som hur tragiskt att man kan hamna så pass utanför, att det kan vara så enkelt att förlora allt man haft, att det inte längre finns något att kalla för sitt hem.

Här kommer är exempel från denna månadens Faktum.

Annonser

One thought on “Tankeställare

  1. Självfallet är inte alla hemlösa automatiskt missbrukare, men vi får nog enas om att 90% har missbruks och/eller psykosociala problem. Självfallet finns där undantag, det förstår jag också. Men det är sannolikt inte medelsvensson som bokstavlig talat hamnar på gatan utan det krävs en viss grad av svårigheter för att du ska stå helt utan bostad. Jag talar alltså inte om studenter som har svårt att få studentlägenhet och därmed tvingas bo hemma som ”bostadslösa” utan genuint HEMLÖSA.

    Sen ogillar jag ”skyll dig själv”-mentalitet och jag tycker alla har rätt till tak över huvudet, missbrukare eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s