Soppkök Malmö

Från oröra till att vi faktiskt kan se vad vi har – inför sista soppköket i år

Lämna en kommentar

Lagret vi har fått låna har varit fantastiska i hjälpen med sorteringen nu när nästa soppkök vankas. Tusen tack till Bring Express som ger oss lagerutrymme och så mycket mer. De kom med den briljanta idén att ställa upp ca 10-12 kartonger på pallar och sortera därefter. Istället för att göra vad som hade känts som miljontals högar av påsar som vi sedan fraktar med oss, så använder vi oss av lagrets ide.

Bilden visar hur vi är i full gång i sorterandet. Vi märkte kartongerna med exempelvis Färgglada Jackor, Mörka jackor, Vantar och mössor, Tjocka tröjor, T-shirt etc. Detta för att vi sedan ska planera vad vi behöver och enkelt gå till rätt kartong och plocka med oss. Enkelt och effektivt vilket är viktigt i vårt volontärarbete. Vi försöker så gott vi kan strukturera upp arbetet på bästa sätt så att det går att introducera till människor och lämna över vissa ansvarsområden till de som vill ha de uppgifterna.

Jag  (Melanie) beräknade att vi var ca 11-13 personer igår inklusive tre grabbar från lagret som jag först inte hade räknat med. Genom att så många ställde upp igår så behöver vi inte sortera varje dag denna vecka utan idag (tisdag) fokusera på vad vi ska packa med oss inför soppköket. Idag slår vi våra kloka huvud ihop och bestämmer om det behövs fyra säckar med vinterjackor eller kanske sex stycken. Oron finns i bakhuvudet hela tiden att det kanske inte räcker och den situationen vill vi inte hamna i. Jag drar gärna till lite extra för att vi ska vara på den säkra sidan.

Vad ska man då tänka på när man sorterar kläder?

Ja, det är viktigt att komma ihåg att det yttre fortfarande är viktigt för de hemlösa. De vill inte gå omkring i söndriga skor eller jackor utan helt och rent är viktigt för dem också, precis som det är för oss som inte är hemlösa. Jackorna vi behåller i vår sortering ska helst vara mörka i sina färger och gå över rumpan. Jeansen ska helst vara i den större storleken så att de kan ha underställ under. Många ”skinnyjeans” sållades bort i sorteringen eftersom de inte uppfyllde kriterierna.

Något som är viktigt att tänka på i sorteringen är att ca 75 % av de hemlösa som besöker våra soppkök är män, därav de större storlekarna. Kvinnorna som kom förbi var också i jakt på de större storlekarna så att de kan klä sig lager på lager. Viktigast av allt att tänka på är att dem sover uta och går otroligt mycket för att hålla sig varma och just därför behöver dem kläder i bra skick mer än oss.

Vad händer med kläderna som sållas bort?

Det som är trasigt och övrigt som ex. sandaler, högklackade skor, bikini, barnkläder, paljettklänningar skänks till organisationer som ger det till behövande och kan hantera det på ett bättre sätt men får absolut INTE sälja det! Är du en sådan organisation så var vänlig och kontakta oss till soppkokmalmo@gmail.com

Hur ser resten av veckan ut inför soppköket?

Idag (tisdag) ska vi fortsätta sorterandet som jag nämnde ovan. Imorgon, ska vi fortsätta på samma vis om det behövs. På torsdag kommer jag (Melanie) och några till samlas på Antivåldsbyrån vid Johanneslust och börja sortera hygienartiklarna och göra små hygien goodie-bags för män och för kvinnor. Detta gjordes vid förra soppköket också men denna gången görs det innan soppköket istället för under själva soppköket. Känns mycket bättre att ha allt sådant färdigsorterat innan soppköket drar igång. Är det så att de hemlösa efterlyser extra grejer så fyller vi på men basutbudet skall redan vara klart. Detta för att vi ska kunna interagera med besökarna mer än vad vi kunde förra gången.

lördag (1 december) så är Soppkök Malmö med ”Jul i Malmö City” på Gustav Adolfs Torg kl:11-18. För att informera om vårt arbete, ta emot julklappar från allmänheten som ska ges till hemlösa dagen efter och tar emot anmälan från nya volontärer. I julklapparna vill vi att det antingen finns raggsockor, underställ eller ENDAST det som står i affischenen åt höger. Markera gärna vad innehållet är så att vi vet vem vi kan ge julklappen till. För er som inte redan har paketerat det så finns det möjlighet till att göra det på plats då vi kommer ha julpapper, tejp, saxar och snören på plats.

Sedan på söndag den 2 december så är det dags igen för Soppköket och vi kommer att hålla till på samma plats som förra gången, alltså Folkets Park med förlängt med start kl:12-18.
Affischen åt vänster använder vi när vi informerar hemlösa om kommande sopköket.
SPARA AFFISCHEN, PRINTA OCH SÄTT UPP DÄR DU BOR, I STAN, I HÄRBÄRGEN, I CENTRUM.

Imorgon (28 nov) kommer initiativtagarana Douha och Janni att hålla en föreläsning på Fryshuset i Malmö under eventet ”En kväll med värme i kylan” som en av våra volontärer har arrangerat. Alla är välkomna!

Från onsdag till fredag (kanske även lördag) börjar nattvandringarna som är de viktigaste för att det är då vi är ute och informerar hemlösa om soppköket på söndag. Ju fler vi är desto effektivare så därför hoppas att alla ni som läser detta kan komma möta upp oss på centralen kl:20.00 med start imorgon.

Vi ber vänligen men bestämt ALLA respektera att vi INTE tar emot någonting annat än vad vi har skrivit, då vi redan har massor som måste ges bort till hemlösa! :)

/Melanie & Douha :)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s