Soppkök Malmö

Efter ett tag kände man inte sina tår längre

Lämna en kommentar

Söndagens soppkök i Folkets Park var jättelyckat både på grund av gemenskapen som skapats och för att så många hemlösa hittar hit. Innehöll fina människor, livemusik, mysigt fast ruggigt kallt väder, soppa i överflöd och tragiskt att det finns så många hemlösa!

Dagen började redan vid klockan 10 där vi volontärer samlades för att prata ihop oss. Nu när soppköket har blivit så pass stort är det viktigt att organisera oss så att alla vet vad deras uppgift är, för att då går det smidigare. Mårthen från Folkets Park var även han på plats och hjälpte oss att bygga tält, sätta upp ljus och få igång värmefläktarna. Han har varit en stor tillgång till oss dessa två gånger vi anordnat soppköket i Folkets Park och förhoppningsvis har vi ett långt samarbete framför oss. Vi har även flera nya volontärer med oss som inte var med i tidigare soppkök och alla har bidragit med kunskap och engagemang vilket är precis vad vi behöver.

Ni som såg oss på Gustav Adolfs Torg i lördags den 1 december märkte kanske av att vi hade orangea jackor med vår logga på? Vi tackar oerhört mycket vår volontär Maritas man som ordnat jackorna åt oss. Det kommer verkligen till nytta under soppkökens informationsdagar och även nattvandringarna vi gör dagarna innan soppköket.

När klockan slog 12 så började folk komma och det blev verkligen en rusch i klädtältet som var riktigt intensiv och varade drygt en timme. Jag (Melanie) var klädansvarig och jag hade ett bra gäng med mig i klädtältet. Det krävs att man är några stycken för man behöver hela tiden fylla på med kläder, vika kläderna, dela ut hygienpåsar och framför allt hjälpa de i behov med att hitta rätt storlek och samtala samtidigt. Strategin var, när det kom till kläderna att inte lägga upp exakt allt med en gång för att då blir det svårare att leta fram vad man behöver och sedan resulterar det i ett klädberg. Något som vi också insåg var att en hel del kläder var för små. När det kommer till jackor och tröjor måste de vara i storlek L och uppåt, inte mindre för då går de inte åt. De hemlösa påpekade att många tröjor och skor var för små. Denna vetskap tar vi med oss till nästa soppkök. Vill ni lämna skor så lämna gärna vinterskor storlek 40 och uppåt.

Efter ca en och en halv timme började soppan att sina och oron spred sig bland volontärerna. Folk tog genast upp sina telefoner och twittrade och Facebookade och det dröjde inte länge förrän Restaurang Tröls meddelade att det fanns soppa att hämta. Café Ceder lämnade också mat och en privatperson kokade soppa hemma som vi också fick använda. Stort tack till er alla! Detta har visat att så länge man samarbetar och ger en hjälpande hand så löser allt sig.

En av våra nya volontärer Johan hjälpte oss att fixa lite livemusik för att höja stämningen mer. Hanna Hajslund-Hansen och Helena Jedvik började med att sjunga vackra julsånger och sedan kom Bluegrass bandet The original Five och spelade uppåt en timme. För att avsluta soppköket fick vi till sist lyssna på Emelie Cacciola och Viktor Borggren som kompade henne på gitarr! Jättetack till er, ni alla var riktigt uppskattade av oss och alla besökare. Hoppas ni hade riktigt trevligt ni med.

Att det snöa var mysigt och vackert på ett sätt, men efter några timmar i kylan så började man få ont i fingrar, tår och leder. Jag hade förmånen att gå in och värma mig några minuter i parkhuset, men jag blev också påmind om att när vissa av de hemlösa lämnar oss för dagen så beger de sig till kalla lagerlokaler, tält, trappuppgångar och liknande för att sova för natten. Vilket helvete rent ut sagt!

Nästa soppkök som hålls är den  27 januari 2013 men bara för att det inte sker ett soppkök så innebär det inte att arbetet pausas utan vi ska fortsätta försöka hålla debatten vid liv samtidigt som vi ger hemlösa det de behöver av det vi har tillgång till. Mer information om vad vi behöver hjälp med kommer vi att gå ut med via bloggen, twitter och facebook så håll utkik. Tack för denna gång, vi ses snart igen.

Mvh Melanie

Nedan delar vi med oss av lite bilder från Soppköket

The Original Five - Soppkök Malmö

The Original Five

Stefan visar upp nyckeln till lagret han sover i.

Stefan visar upp nyckeln till lagret han sover i.

Sabina hämtar kablar så vi kan få el till tälten

Sabina hämtar kablar så vi kan få el till tälten

Soppkök Malmö volontärer

Alla fick inte plats på bild men här ser ni några stycken av oss i alla fall

Vår minneshörna för Amir som blev ihjälslagen när han sov på en trappa i Malmö

Vår minneshörna för Amir som blev ihjälslagen när han sov på en trappa i Malmö

Kyligt

Kyligt

Melanie, Monir, Douha på Gustav Adolfs Torg 1 december

Melanie, Monir, Douha på Gustav Adolfs Torg 1 december

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s