Soppkök Malmö

Hur vi ser på våra medmänniskor som lever som hemlösa!

Lämna en kommentar

Pratade just nu med en människa som är hemlös, har varit hemlös ett bra tag, vi har haft kontakt med varandra i ett års tid nu. Varför är det så att föreställningarna runt denna situation är så fördomsfull? Någon frågar och säger -du som har så fina kläder och är så positiv kan inte vara hemlös!

Vad har du för problem då du är hemlös?

Du måste ha gjort något fel för att hamnat utanför systemet och är hemlös?

Blir riktigt förbannad och uppriktigt ledsen över att många av våra medmänniskor i vårt land Sverige inte har något tak över huvudet eller ett hem att gå till. Vi har över 34 000 människor i hemlöshet idag, och då är det otroligt många som inte är inräknade i den siffran som socialstyrelsen har räknat fram till.

Det är många utav dessa människor som inte är inräknade i siffran som jag har kontakt med. Tror fan att människor som i åratal, dag ut och dag in utan den trygghet som ett hem ger blir ”konstiga” som en sa till mig.  Prova själv ett par dagar utan riktig sömn, utan att äta ordentligt. Prova sjäv att gå några dagar ute i offentligheten, hur du känner dig efter ett par dagar?!!!

Det måste ju vara deras egna fel att de är hemlösa? Ja eller hur! Tänk efter själv! Många har inte VALT att leva som hemlös! INGEN som jag har träffat på har sagt att jag vill vara hemlös. Människor har hamnat där på grund av en orsak!

Hur kan vi tro att en människa väljer att aldrig veta vart man skall ta vägen, aldrig veta när man får sova, eller när man kan lägga sig raklång och bara ta igen sig efter en dag. Att aldrig veta när man får tillgång till mat?

Som hemlös måste du hela tiden spara på din energi för du vet aldrig vad som skall hända eller hur natten kommer bli. Nu när det är minusgrader, snö och vinden biter om nätterna, då går det inte att sitta stilla eller lägga dig ner ute. DU FRYSER IHJÄL! Vi Kan läsa i media att boende hyser ut människor som försöker fly från kylan därför att boende ringer efter polisen och klagar på att de har hittat hemlösa människor som tagit sig in för att värma sig i deras trapp! Fruktansvärt att läsa och veta att det händer.

Så vad gör man som människa i en hemlös situation för att klara sig genom kylan, utsattheten under nätterna? Jo du går och går och går. Kall om händerna, fötterna värker, och tröttheten är påtaglig. Hungrig. Ryggsäcken på ryggen skaver och känns tung. Man går genom detsamma natt efter natt efter natt. Fy fan jag blir så jävla ledsen att människor ska behöva leva så här varje dag, dag ut och dag in i flera år. Varför händer det ingenting?

Asim var en av många i Malmö utan hem. Ni har säkert hört om honom då han blev ihjälslagen i Malmö för ett par veckor sedan. Tragedin har nått massmedia där man har läst om honom i mer än en artikel och krönika. Mårthen Gunnarsson på parkkontoret i Folkets Park visste vem han var och när han uttalade sig i artikeln i sydsvenskan nämnde han något intressant: ”Varför blir en människa större efter sin död?”

Krävs det ett brutalt mord på en hemlös för att vi ska se dem för vad de är, människor?

Så länge inget händer och människor knuffar ut människor från värmen ut i kylan. Även jag uppmanar alla kyrkor, moskeèr, tempel och andra religiösa byggnader att lämna sina dörrar öppna under de iskalla vinternätter som vi har framför oss för att ge värme åt de människor som lever som hemlösa. För mänsklighetens skull va ödmjuk och tänk till lite detta är människor som har känslor och behov också. Se varandra!

Människor i hemlöshet behöver inte mycket, de klarar sig med ingenting! Läste jag igår på Twitter. Men anser att de behöver ett slut på sin hemlöshet. Det kallar jag för mycket och någonting. Detta är kämpande människor precis som du och jag men som inte har ett hem.

/Janni Bjödstrup

Annonser

Författare: Jannkan

Läser på Högskolan Socialt Arbete ledning organisering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s