Soppkök Malmö

Varför blundar så många?…

4 kommentarer

Idag blev jag arg och frustrerad!

bild (1)

Jag stod idag och väntade på en vän i Malmö. Jag stod på samma plats i över 20 minuter. I väntans gång stod jag och iakttog människorna som gick förbi denna person.
Det är fantastiskt och se hur mycket människor är villiga att blunda eller se bort från ett uppenbart problem.
( ”det man inte vet något om, det mår man inte dåligt av”….).
Dem enda som uppmärksammade kvinnan var barnen som gick förbi, men lika snabbt tog föräldrarna tag i barnet -och jag kan bara gissa hur dialogen från föräldrarna var ( dock har jag nog ett hum om det).
Alltså från redan tidig ålder får vi lära oss att ”titta bort”.
2 penga-bidrag fick hon under tiden jag stod där -majoriteten ignorera att hon ens fans.
Jag gick sedan fram till henne och gav henne några lappar. Jag fick en varm och uppskattad blick tillbaka. Hon sa gracias och kysste pengarna jag gav henne. Jag såg sedan att hon satt utan handskar och hennes händer vara blåa och torra.
Jag frågade henne om hon inte frös om händerna men hon kunde tyvärr inte svenska. Jag försökte förklara med gester och tog fram mina egna handskar för att försöka visa vad jag menade. Hon missförstod nog min chest eftersom hon med värme satte ögonen på handskarna och log.
…Jag insåg då att mina handskar skulle få en ny ägare.
Jag gav henne mina handskar och hon visade sin glädje och uppskattning med ett stort leende och en massa kyssar på handskarna. ” gracias, gracias”, upprepade hon och fortsatte att le medan jag gick därifrån.

Jag skriver inte detta för att uppmärksamma vad Jag just gjorde, jag skriver detta för att uppmärksamma vad man KAN göra.
Jag blev lika frustrerad som glad över att jag kunde hjälpa denna kvinna, men inte kunde hjälpa mer!!

Mest blev jag besviken på mina så kallade ”medmänniskor” som gladeligen bara gick förbi.

”Varför blundar så många?….”

Annonser

4 thoughts on “Varför blundar så många?…

 1. Hej Mikael,
  jag förstår din frustration och det är fint att höra att du gjorde precis det jag själv skulle gjort.
  Att människor tittar bort beror på okunskap och rädsla. Vår syn på hemlösa är tyvärr förknippade med droger, alkoholism och psykisk ohälsa. Visserligen finns allt detta hos en del hemlösa men man glömmer att många inte har just de problemen.
  Sen är det rädslan över att själv hamna där. I dagen samhälle är det lättare än man tror att hamna på skuggsidan.
  Lite betalningsanmärkningar och vips så är det omöjligt att få en bostad. Har men sen inget jobb eller blir av med det, ja då är det kört.

  Många glömmer att hemlösa är också människor och att de också har ett liv med familj, vänner, och sociala och mänskliga behov liksom vi alla. En pratstund och en kram, att bli uppmärksammad som individ kan förändra en hel dag i den gråa kalla tillvaron.
  Att inte se, att blunda är likvärdigt med att förneka deras existens. För mig en rent kriminell handling och är helt emot lagen om mänskliga rättigheter.

  / Jacques

 2. Just detta tycker jag är så svårt! För här finns i mina ögon tre problem; givetvis det du belyser, att så få bryr sig, så få reagerar, så få är de medmänniskor man hade önskat att de var. Men sedan har vi de andra två problemen, som jag pratat med både social tjänst och polis om då jag liksom du upprörs och berörs av människors utsatthet. Man räknar med att mer parten, kanske så mycket som 80, 90% av de ”tiggare” (ett så laddat och kanske dumt ord, men jag vet inte vad annat jag skall kalla dem som sitter på gatan och helt enkelt tigger om pengar för? ) som finns i Malmö idag gör så på uppdrag av någon annan, som del av internationella ligor. Det är ett stort och välkänt problem som känns igen från de gamla öststaterna (såg det själv, ännu öppnare än i Malmö idag, under 90 talet i Polen.) De människor som sitter på gatan är ofta just människor i stor nöd, människor som både föraktas av vårt samhälle och utnyttjas av någon annan, det är en fruktansvärd situation dessa befinner sig i. Men den svåra frågan är vad man kan göra? Genom att skänka pengar, som de med stor sannolikhet inte får behålla många kronor av själva, möjliggör man för dem som utnyttjar dessa människor att fortsätta göra detta, man stöttar en form av människohandel och bidrar till fortsatt utnyttjande av redan svårt utsatta människor. Samtidigt finns risken att deras situation förvärras ytterligare om de inte får några pengar alls, det är svårt att veta vilket som blir minst fel?
  Detta drabbar även de kanske 10-20% som inte är en del av dessa. Många är medvetna om att många som tigger i dagens Malmö är människor som gör så på uppdrag av andra och därför inte vill stötta den formen av exploatering och handel med människor, men det innebär samtidigt att de som inte är en del av detta inte heller får den hjälp och stöd som de hade behövt.

  Jag vet inte hur man löser detta, vad som är rätt eller fel att göra. Jag brukar erbjuda annat än pengar om jag kan, så som du gjorde med handskarna. Och jag har för vana att kontakta social tjänsten och polisen. Min förhoping är att en del av de som utnyttjar människor på det här viset skall tröttna om de får ”fel” typ av uppmärksamhet. Och jag vet att i alla fall en kvinna fått hjälp hon inte visste att hon hade rätt till av socialen, just för henne blev det rätt.
  Men frågan är så svår, och så komplex. Det som är rätt i en situation kan vara så fel i en annan.

 3. Håller med dig M! blir förbannad på alla som inte ens ser på dessa människor! även om man nu inte kan hjälpa till/ tror att dessa tiggare tillhör en liga så finns det så mkt mer man kan göra än att ge pengar!!! se de i ansiktet, försök o hälsa eller prata med de, ett enkelt leende kan förändra deras dag! De är MÄNNISKOR! jag mår illa av att se dessa förbi gående” människor”. Så självupptagna.. en vacker dag kommer karman att ge tbx..
  Jag har precis hört om er på soppköket och tänker anmäla mig som volontär.. ensam kan man inte göra mkt, men tillsammans kan vi göra skillnad!

  Tack för det fina inlägget M!

 4. Jag hoppas verkligen att ni inte tar bort detta som jag skriver nu för ämnet måste lyftas..

  En anledning att jagoch säkert många andra blundar eller rent av ignorerar tiggare är att det är inte bara en utan det är flera som sitter med kartongbitar där det står nästan samma text med samma felstavningar som ”Snela hjelp” osv..

  på Värnhem kan man se samma barn knuffas fram i samma barnvagn men av olika kvinnor..

  Varför ska vi sponsra organiserat tiggeri? Jag hjälper gärna hemlösa men inte när det är organiserat tiggeri!
  En sommar kunde man se personer på kryckor som haltade fram längs gågatan.. Från Stortorget till GA Torg såg jag tre olika individer som hade exakt samma form av haltande, slump? Konstigt nog så är det samma haltande som på denna tiggerskan i New York som avslöjades http://www.youtube.com/watch?v=PSprgVjLFgk

  Sen har vi dessa skojarna som går runt och gör insamlingar till hörselskadade, hade jag inte varit mer snabbtänkt och dessutom fått möjligheten att tänka genom det hela hade jag också gått på den bluffen, inne på Burger King kommer en kille fram och visar en lapp att han samlar in pengar till hörselskadade och döva barn osv. Jag förklarar att plånboken är tom och har jag har bara pengar på mitt kort, men kan ta ut lite pengar sen när jag har ätit klart, detta verkar han förstå eftersom han går iväg. Jag fortsätter att käka med mina barn, cirka 20 minuter senare kommer han tillbaka och då har jag googlat lite och fått fram information om att detta är en bluff. Jag visar honom artikeln när han kommer tillbaka och förklarar att han kommer inte få en krona av mig och att jag tänker ringa polisen… Det tar inte många minuter förrän han lämnar restaurangen.

  Så frågan jag ställer är… Varför ska vi ge pengar till tiggande på gatan när vi inte kan vara säkra på att de verkligen inte är med i en organiserad liga?

  Jag skänker hellre till stadsmissionen så att dessa till synes behövande människorna kan få hjälp av en organisation, eller till er på Soppkök Malmö som i mina ögon gör ett bra jobb men denna artikeln som ni postade ni drog ner er lite då ni vill ge folk skuldkänslor för att de blundar för organiserat tiggeri.

  Jag konsumerar stora mängder ”läskeblask” och detta medför att jag har pantflaskor till förbannelse som jag själv inte ”orkar” gå och panta, det händer då och då att jag stöter på folk som letar efter just pantflaskor. För att själv slippa panta flaskorna och för att inte kasta dem i soporna brukar jag ge bort en IKEA påse med flaskor, det är mitt sätt att bidra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s