Soppkök Malmö

Politiker på besök

Lämna en kommentar

Nästa månad är det 1 år sedan vi stod på Möllevångstorget i Malmö och hade vårt första soppkök. Avsikten var att försöka skapa uppmärksamhet på situation hemlös och skapa opinion så att våra beslutsfattare förhoppningsvis kan arbeta för att förbättra situationen som många befinner sig i. Vår avsikt var också att skapa en mötesplats för människor som aldrig annars skulle träffas. Att vi har lyft upp frågan kring hemlöshet och att skapa en mötesplats är vi alla överens om att vi har lyckats med ganska så bra.

Till vårt senaste soppkök hade vi dessutom bjudit in våra politiker som styr i Malmö för att få ta del utav vårt arbete och möta de människor som vi möter varje månad vid våra soppkök. Tanken är inte att de bara ska debattera med oss utan de ska besöka oss och se verkligheten utanför deras kontorsväggar. Därför bjöd vi in exakt alla Malmös politiker men endast följande kom till vår mötesplats: Lari Pitkä-Kangas som är Miljöpartiets kommunalråd i Malmö, Ewa Bertz som är heltids politiker och gruppledare för Folkpartiet i Malmö, samt deras politiska sekreterare Magnus Hylte och Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson. Detta gav oss tillfälle att berätta mera om vår verksamhet och vår syn på situation hemlöshet. Dem var nyfikna på hur många som kommer förbi oss och vilka människor vi möter under våra soppkök. Vi pratade om ”bostad först” och en hel del om hur situationen i Europa ser ut. De berättade om hur dem arbetar och vilka projekt som är tänkta för att lösa hemlöshets situationen. Vilka konsekvenser de får och att vi måste kunna hantera dessa konsekvenser på ett bättre sätt än vad vi gör i dag.

Det känns otroligt bra att vi fick möjlighet att få prata direkt med tunga politiker som faktiskt har möjlighet att göra något konkret för människor som lever utan hem, utan en egen bostad. Det kändes riktigt roligt att de faktiskt lyssnade på oss efter vi har kämpat i ett helt år med att belysa hemlösproblematiken. Nu hoppas vi att det verkligen görs konkreta långsiktiga lösningar!

Olle från socialjouren i Malmö har även själv kontaktat oss och han kom förbi soppköket. Han berättade hur de jobbar och vad de kan göra. Hur vi kan hjälpas åt att hjälpa och nå människorna som drabbas av hemlöshet.

Det är som sagt 1 år sedan vi var några få som första gången stod på Möllevångstorget med vårt första soppkök. Sedan dess har intresset vuxit och vi är i dag många frivilliga som jobbar tillsammans inom Soppkök Malmö. Detta har också inneburit att vi är fler som kan dela på arbetet och ansvaret. Inom soppköket har vi delat upp ansvaret så att Melanie och Sandra har verksamhetsansvaret. Douha och jag (Janni) är minst lika engagerade i soppköket men nu är vi fler som delar på jobbet.

TUSEN TACK TILL ALLA SOM KOM FÖRBI OSS, TACK ALLA SOM VAR MED! TACK ALLA FÖR ERT ENGAGEMANG.

Nästa Soppkök Malmö äger rum den 28 April och då är det även 1 års jubileum, VÄLKOMNA!
Hjärtliga hälsningar från Janni & Douha

Bilderna har tagits av Fotograf Andreas Bruhn

Annonser

Författare: Jannkan

Läser på Högskolan Socialt Arbete ledning organisering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s