Soppkök Malmö

Ett gästinlägg av Eva Bertz Folkpartiet

2 kommentarer

Förra soppköket vi hade i mars, då kom bland annat folkpartiet förbi. Vi bad dem att skriva några rader om hemlöshet och idag fick Soppkök Malmö följande inlägg i vår inbox.  Vi uppskattar inlägget av Eva Bertz och efterlyser av er andra partier att också ge ger synvinkel på det hela. Vi i Soppkök Malmö fortsätter vårt arbete till att belysa hemlösheten i vår stad.

 

Kampen mot hemlöshet

För en tid sedan besökte jag tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson Soppkök Malmö. Vi träffade initiativtagare som Janni och hemlösa i vår stad. Först och främst ska jag ge en enorm eloge till alla involverade och initiativtagare till soppköket. Varje månad gör ni en insats för utsatta människor. Ni skänker er tid, handlingskraft och entusiasm till utsatta Malmöbor, något som är inspirerande och viktigt. Det råder inget tvivel på att samhället har misslyckats varenda gång en Malmöbo blir utan bostad. Oavsett bakgrund eller orsak till hemlösheten.

Staden har misslyckats när våra Malmöbor tvingas lämna hem och trygghet. För ett utsatt liv på gatan, under broar och i trappuppgångar. Detta är en sorglig verklighet för många i vår stad.

Hemlöshet är det moderna samhällets skamfläck. Ingen skall sova utan tak över huvudet. Tillgången till härbärgen och övergångslägenheter ska inte vara gränssättande. Det är viktigt att använda nya metoder för att vinna kampen mot hemlöshet. Det är dags att komma från systemet med boendetrappor. Istället ska man behandla hemlöshet som främst ett bostadsproblem. Lunds universitet har presenterat ett boendeprojekt som heter Bostad Först. Detta borde bli en bestående kommunal satsning för de hemlösa i Malmö.

Utöver det måste staden också ta ett större ansvar för att garantera tak över huvudet för Malmöborna. Man borde införa en kommunal hyresgaranti för de som står långt utanför bostadsmarknaden. Det innebär att kommunen kan gå i borgen när en person hyr lägenheten hos en privat fastighetsägare. Det blir en hjälp för hem- och bostadslösa i staden som inte får tag på ett boende på något annat sätt.

Det finns mycket att göra, jag har bara nämnt två viktiga satsningar som behövs göras. Soppkök Malmös enträgna och beundransvärda arbete är viktig eftersom ni ger en röst åt de människor som behöver hjälpen som mest. Fortsätt med det! De hemlösa behöver er.

Vi som politiker har ett ansvar att lyssna på er. Det gör vi också. Hemlöshet är ett allvarligt samhällsproblem som sträcker sig över partigränser.

Grattis på ettårsdagen! Men kampen mot hemlöshet borde ha varit vunnen för länge sedan.

Ewa Bertz (FP)
Malmö

Annonser

2 thoughts on “Ett gästinlägg av Eva Bertz Folkpartiet

 1. Den livslånga egna erfarenhet jag har av att söka generella lösningarna till ett individproblem är att de problem jag stött på genom att lyssna på de hemlöshetsdebatter politiker, socialtjänstemän och frivilligorganisationer medverkar i är avsaknaden och viljan av en permanent lösning.

  I alla fall utifrån hemlösa människors perspektiv, där ett tryggt hem och möjligheten till det ”normala” privatliv den övriga befolkning värnar så mycket om måste vara inberäknat.

  Istället för detta använder sig politiker, tjänstemän och organisationsföreträdare av en ”slingerbultsretorik”, där den ofta i denna fråga oinsatta allmänhet ska tro något görs åt själva hemlösheten.

  I praktiken sker dock ingenting som på något sätt skulle kunna få det faktiska antalet hemlösa att minska, utan snarare tvärtom.
  De senaste sex åren har det faktiska antalet hemlösa fördubblats, trots vallöfte om en halvering. Denna ökning som sker och skett vid varje sammanställning socialstyrelsen gjort är något våra politiker och tjänstemän är fullt medvetna om, vilken de senare döljer genom olika sätt att räkna och föra statistik.

  Så vad politikers uppdrag verkar vara i hemlöshetsfrågan är, att med retorikens alla medel ljuga för en godtrogen och ointresserad allmänhet.
  Så kan socialtjänsten, frivilligorganisationer och andra aktörer i lugn o ro fortsätta gömma och glömma bort människors rätt till ett autonomt liv i den mycket lukrativa affärsidé hemlösheten tillåtits blivit i bostadsbristen anda.

  • Hej,
   Nej du har rätt. De har inte kommit med några konkreta lösningar utan förslag. Vi i soppkök malmö fortsätter att göra vad vi gör, det vet vill säga att belysa hemlöshetsfrågan. Vi kommer inte med lösningar, det är inte vår uppgift. Tack för att du följer oss Rolf! :) /Melanie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s