Soppkök Malmö

Volontära

Vi brukar ha våra soppkök sista söndagen i månaden (undantag finns så var vänlig kolla i vår kalender för korrekta datum). Vi står i Folkets Park och har öppet för allmänheten mellan kl. 14.00-18.00. Om du är volontär under soppköket börjar du en timme tidigare och slutar en timme senare för att hjälpa till att bygga upp soppköket och plocka undan efteråt.

För tillfället har vi upp till 13 volontärplatser per soppkökstillfälle. Platserna är uppdelade i olika sektioner. Dessa  är:

  • Soppa
  • Kaffe & Bröd
  • Kläder
  • Hygien
  • Insamling (vid behov)
  • Transport

Sektionsansvariga
Varje sektion har Sektionsansvariga. Det är dessa som kommer att hjälpa dig som volontär att komma på plats under soppköket och tilldela dig uppgifter. (Är du intresserad av att vara Sektionsansvarig så håll utkik under Just nu söker vi…, där vi annonserar de saker vi behöver hjälp med.)

Förväntningar på dig som volontär
För att vi ska kunna ha en hållbar organisation så måste vi kunna lita på att du som volontär dyker upp när du sagt att du ska dyka upp. Det blir svårt att planera och genomföra våra soppkök om du inte gör det. Alla som medverkar till att genomföra soppköken och som engagerar sig gör det frivilligt. Med frihet kommer ansvar och med hjälp av denna lathund hoppas vi kunna hjälpa dig att bli en bra och glad volontär.

Anmälan som volontär
Två veckor innan varje soppkök kan du anmäla dig som volontär. Det gör du genom att skriva ett mejl till volontar@soppkokmalmo.se med vilken volontärplats och vilket pass du vill ha. Skriv gärna ”Volontär soppkök” i rubriken.  Det är först till kvarn som gäller!

Soppkök 26/1-14 – Anmälan öppnar 19/1-14

Vi går även ut med när anmälan öppnar via vår Facebook-sida samt Twitter-konto.

Sjukanmälan/frånvaro
Har du sagt att du ska medverka på en av soppkökets aktiviteter så räknar vi med att du kommer att vara där. Men ibland blir man t.ex. sjuk och i sådana fall så måste du höra av dig till din sektionsansvarig så fort som möjligt innan soppköket, så att sektionsansvarig kan fylla den lucka som då uppstår.

I mötet med de hemlösa
Vi är där som medmänniskor och lägger inga värderingar i hur någon väljer att leva sitt liv. Var respektfull, trevlig och glad. Ställ helst inte frågan ”Är du hemlös?”, de som kommer till Soppkök Malmö har ett behov och är välkomna. En del av de personer som är hem- och bostadslösa har ett missbruk av alkohol och/eller droger och det förekommer att de dricker under soppköken. Detta är inget vi tar ställning till.

Läs gärna på!
Under fliken Om hemlösheten, finns det länkar till olika forskningsrapporter och myndigheters utredningar om hemlöshet.

Annonser